Wolkom, bij de Hot spots van Fryslân

Het lauwersmeergebied

Zee werd meer; meer werd wildernis. En de wildernis werd weer een rustplaats voor vogel en mens. Zie hier in een notendop de wordingsgeschiedenis van Nationaal Park Lauwersmeer in het grensgebied van de provincies Groningen en Friesland. Het Lauwersmeergebied heeft veel te bieden. Uitgestrekte, ruige graslanden die dankzij grazende Konikpaarden en Schotse Hooglanders gevarieerd blijven. Begroeide zand- en kleiplaten. Bossen met coulissen waar je eindeloos kunt struinen. En een enorm oppervlakte aan ondiep water. Ga er op uit in Friesland!

Unesco wereld erfgoed

Natuurliefhebber? Dan zit je goed in Friesland. Met maar liefst 4 nationale parken, de Waddenzee als UNESCO Werelderfgoed én het Waddengebied onlangs uitverkozen tot ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ kun je eindeloos genieten van weidse landschappen, unieke flora en fauna, heldere wateren en historische duinterpen.

Ontdek nu: Nationaal Park Drents-Friese Wold, Nationaal Park Lauwersmeer, Nationaal Park de Alde Feanen en Nationaal Park Schiermonnikoog.

De Sûkerei

Het leven en wonen in de Noordelijke Friese Wouden rond het jaar 1900 staat in het cultuurhistorisch centrum ‘De Sûkerei‘ in Damwâld (Damwoude).

De cichoreidrogerij fungeert als bezoekers- en expositiecentrum. Het gehele productieproces kan men aanschouwen in deze oude drogerij. Hier zijn tevens twee droogovens (eesten of ‘jisten’) gereconstrueerd. Oorspronkelijk stond het gebouw in ‘De Falom’.

Sanjes Safari

In Sanjes Safari is het een echte beestenboel. Vogels, paarden, stokstaartjes, geitjes, neusberen… ze zijn overal om je heen. Zie je hoe het stokstaartje een kuil graaft? En hoor je hoe de papegaaien druk met elkaar aan het praten zijn? De kameel loopt rustig nog een rondje, die trekt zich niets aan van al dat kabaal. Als je wilt mag je hem aaien, dat vindt hij hartstikke fijn.

Lange Afstand Wandelpad

Wandel over het jaagpad van het Dokkummergrootdiep naar Dokkum, bekend om Bonifatius, die hier in 754 werd vermoord, maar ook bekend door de tocht der tochten, de Elfstedentocht, die niet compleet is zonder rit heen en weer naar Dokkum; de schaatsers gaan van hier weer naar Bartlehiem en Leeuwarden. Klik hier voor de route.

De Houtwiel

Dit laarzenpad voert je 5 kilometer langs het moeras met als extra een fraai uitzicht op de uitzichtsheuvel. En spot jij de kudde exmoorpony’s? Het 220 hectare grote gebied is een belangrijke schakel in het netwerk van de noordelijke natuurgebieden in Nederland. Honden zijn hier niet toegestaan.

Terp Hegebeintum

In het nieuwe gebouw dat in 2021 opent komt een archeologische expositie over terpen: waarom zijn ze gemaakt, wanneer, en waar zijn ze (ook nu nog) te vinden? Ook komt er een expositie over de grafcultuur uit de terpentijd: hoe werd er toen begraven en welke grafgiften werden er gegeven? Wat vertelt dat over het leven in die tijd? En bovenop een terp staat meestal een kerk: waarom en wat voor kerken zijn er allemaal?Het antwoord op deze vragen kun je vinden in onze nieuwe expositie! 

Veerboot naar Ameland en Schiermonniksoog

Een ambitieuze veerdienst die al meer dan een eeuw ieder seizoen passagiers van en naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog vervoert. En dat in een ongeëvenaard dynamisch natuurgebied. Veilig en verantwoord varen op Werelderfgoed de Waddenzee met respect voor de natuur. Dat zien we terug in alles: in ons beleid, in onze werkwijze en in onze medewerkers die graag de handen uit de mouwen steken.